Coaching Utrecht

Op weg naar zingeving & verbinding

Wil je graag je ontdekken hoe je jouw leven wilt leiden? Wil je je toewijden aan datgene wat belangrijk voor je is? Wil je leren om daarbij beter om te gaan met belemmerende gedachten en gevoelens? Dan is een ACT coachingstraject wellicht wat voor jou.

 

ACT coaching – effectieve coaching

ACT coaching maakt gebruikt van de wetenschappelijk getoetste methode ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Dit is een relatief nieuwe gedragstherapie waarmee zeer goede resultaten worden behaald in het omgaan met angst, somberheid, verslaving en ziekte. Ook voor werkgerelateerde coaching is ACT zeer effectief gebleken, o.a. voor de verhoging van werkplezier, de productiviteit, motivatie, innovatie en leiderschapsvaardigheden en de verlaging van afwezigheid van medewerkers met chronische gezondheidsproblemen.

Wat is Acceptance and Commitment Therapie/coaching? Een uitleg van  Dr. Russ Harris.

ACT wordt uitgesproken zoals het Engelse woord act en het staat voor handelen, het zetten van stappen, to ACT dus. ACT stimuleert je om te komen tot een betekenisvol leven en daarbij staan acceptatie en toewijding centraal. Toewijding aan datgene dat je belangrijk vindt in je leven en acceptatie van je eigen beperkingen en van de lastige gedachten en gevoelens die komen kijken bij het veranderen van je gedrag. 

 

ACT gaat er vanuit dat je veel dingen niet in de hand hebt, zoals je eigen gedachten, emoties en bepaalde omstandigheden. Het heeft dan ook geen zin om die te vermijden of te bestrijden. Wel kan je leren om jezelf, je gedachten en gevoelens en de omstandigheden die je niet kan veranderen te accepteren en hoe je er het beste mee om kan gaan. Het is daarmee een heel liefdevolle coaching, die tegelijkertijd niks uit de weg gaat. Daarbij combineert ACT de voordelen van therapie (diepgaand, wetenschappelijk onderbouwd en effectief) met die van coaching (kortdurend, praktisch, gericht op heden en toekomst en gericht op je kracht en waarden in plaats van op problemen).

 

Levenshouding

ACT is daarnaast ook een levenshouding, ACT houdt dan ook niet op na het begeleidingstraject. Sterker nog, op elk moment en in elke situatie kun je je bewust zijn van je waarden en kun je kiezen om daarnaar te leven. Het blijft een kunst om je daaraan toe te wijden en je niet te laten weerhouden door belemmerende gedachten en pijnlijke gevoelens. Tijdens de coaching leer je vaardigheden om met pijnlijke gedachten en gevoelens om te gaan. Wil je alvast een voorproefje? Lees dan verder over hoe je ACT in de praktijk kan toepassen.

 

Het coachingstraject

ACT coaching wordt voorafgegaan door een intakegesprek waarin we jouw hulpvraag (deels) in kaart brengen en we kijken of het wederzijds klikt. Het traject bestaat vervolgens uit rond de 6 sessies. Voor elke sessie nemen we een uur de tijd. Tijdens de sessies doen we vooral veel oefeningen, in plaats van dat we uitgebreid praten over ervaringen uit het verleden. Ik sluit daarbij aan op wat er op dat moment bij je leeft. Tijdens het traject zullen de belangrijkste onderdelen van ACT aan bod komen.  

 

Je leert:

  • Hoe je je leven het liefst vormgeeft
  • Hoe je je kan toewijden aan een rijk en betekenisvol leven
  • Je open te stellen voor je gevoelens
  • Afstand te nemen van negatieve gedachten

  • Mild te zijn voor jezelf
  • Meer ontspannen in het leven te staan
  • Om te gaan met klachten zoals stress, burn-out, faalangst en keuzestress
  • Minder te oordelen en meer te ervaren

 

Thuis oefenen en stilstaan bij automatische patronen is een essentieel onderdeel van het traject. Daarnaast krijg je toegang tot digitaal materiaal van ACT praktijk en van de app ACT-guide, zoals oefeningen, filmpjes en persoonlijke ervaringen van Gijs Jansen (de maker van de app). Het materiaal is speels, toegankelijk en liefdevol. Het laat zien dat je niet als enige worstelt en ondersteunt je om hier op een luchtige manier mee om te gaan.

 

ACT coaching, coach Utrecht, ACT coach
Coaching utrecht, acceptance and commitment coaching, ACT coaching Utrecht

Coaching Utrecht, de praktijk

ACT Utrecht, burnout coach utrecht, effectieve coaching Utrecht

Eltica, ACT coach

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar waar het om gaat in het leven. Naar hoe kan je je eigen worsteling ontstijgen en het leven meer ten volle leven en in verbinding staan met je omgeving. Bij sommige mensen stroomt het vanzelf en bij anderen niet. Hoe laat je het stromen? Ik heb zelf geworsteld met onzekerheid en stress, en dat blijft bij mij nog steeds een uitdaging. De kunst is om de gevoelens van onzekerheid en stress op te merken, eruit te stappen en je te verbinden met wat je belangrijk vindt.

 

Ik wil graag naast mensen staan op hun zoektocht naar hun eigenheid, naar verbinding en naar vrijheid. Ik stel mezelf kwetsbaar op en blijf dicht bij mezelf in de ontmoeting met de ander. Mensen ervaren mij als betrokken en voelen zich snel op hun gemak bij mij.

 

Coachingsthema’s

ACT coaching gaat over het beter leren omgaan met gedachten en gevoelens en over een betrokken en toegewijd leven leiden. In principe betekent dit dat het inzetbaar is bij een breed spectrum aan klachten en bij zelfontwikkeling, of professionalisering. Denk aan Stress-coaching, burn-out coaching, bore-out coaching, rouw coaching, coaching omgaan met een ziekte, coaching omgaan met long-covid, re-integratie coaching, executive coaching, mindfulness coaching, verslavingscoaching – jongerencoaching, eetstoornis coaching, mama coaching, ADHD-coaching, faalangst coaching, onzekerheidscoaching, werkmotivatie coaching, balans werk privé coaching etc.

 

Coaching in Utrecht of online

Het coachingstraject kan op locatie in Utrecht West plaatsvinden. De praktijk op de Groeneweg is goed te bereiken met het OV en met de auto. Parkeren kan o.a. op het parkeerterrein tegenover de praktijk (Haroekoeplein; 1e uur gratis).

 

Volg je de coaching liever helemaal online, of is Utrecht niet goed bereikbaar, ACT praktijk heeft diverse online mogelijkheden. Je kan individuele coaching ontvangen via beeldbellen, of je kan individueel of in een groep schriftelijk gecoacht worden. Lees meer over ACT online.

 

coach online, ACT coach, coach Utrecht

Eltica de Jager Meezenbroek

ACT-coach & ACT-therapeut

ACT praktijk op Google maps

ACT coaching Utrecht