Mindfulness therapie – veel gestelde vraag

Mindfulness Utrecht psycholoog
Mindfulness therapie, mindfulness coaching & training in Utrecht of online 

Wat is mindfulness therapie?

Mindfulness zou je kunnen omschrijven als het je bewust zijn van je ervaringen. Meestal worden we meegenomen door onze gedachten en gevoelens en zijn we bezig met dingen uit het verleden of de toekomst. Ondertussen missen we waar het omgaat en verliezen we het contact met onszelf en onze omgeving.

 

Mindfulness therapie is therapie waarbij je mindfulnessvaardigheden leert. Je leert uit je gedachten te stappen, ze op te merken en ze minder serieus te nemen. En je leert ruimte te maken voor gevoelens zoals angst en verdriet, waardoor ze je leven minder beheersen. Je leert te onthaasten, even een pauzemoment te nemen voordat je reageert. En je leert genieten en tevreden te zijn met wat er zich aandient.

Levenshouding

Mindfulness kan je op elk moment toepassen en komt niet alleen neer op mediteren op een kussentje. Op elk moment kan je uit je gedachten en gevoelens stappen en merken dat je vanzelf bewust bent. Je kan ervaren wat er bij je leeft en wat je belangrijk vindt. Je kan de dingen die je van jezelf moet loslaten en bewuste keuzes maken. En je kan je toewijden aan datgene dat je belangrijk vindt, waarbij je weerstand, ongemak en angstgevoelens op de koop toe kan nemen.

Wat is mindfulness therapie? Mindfulnes Utrecht psycholoog, mindfulness therapie, mindfulness therapeut
non-duale coaching, Loch Kelly meditaties, mindfulness coaching

Non-duale coaching en ACT

Om je hierbij te begeleiden maak ik o.a. gebruik van  en non-duale meditaties en oefeningen. Ze kunnen je helpen om uit je gedachten en gevoelens te stappen en te rusten in (bewust)zijn. Dit bewustzijn is vanzelf oordeelloos, open en helder. De non-duale meditaties en oefeningen, zijn geïnspireerd op glimpsen van Loch Kelly (grondlegger van moeiteloze mindfulness, verwant aan nonduale coaching) en op op het handboek non-duale coaching en therapie van Alexander Zöllner (wie op diens beurt weer geïnspireerd is door de zijnsörientatie van Hans Knibbe).

 

Daarnaast ben ik gespecialiseerd in ACT (Acceptance and Commitment Therapie) en zal ik daar veel gebruik van maken. ACT staat voor toewijding (commitment) aan dat wat je belangrijk vindt en acceptatie van moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden. Je krijgt inzicht in je waarden en traint mindfulness-vaardigheden waardoor je meer in het nu kan leven, je leert openstellen voor je gevoelens en moeilijke gedachten minder invloed krijgen.

Mindfulness therapie – mindfulness coaching

Als coach/therapeut wil ik graag naast je staan om te ontdekken hoe je mindfulness het beste in je dagelijks leven vorm kan geven, op een manier die bij jou past en hoe je kan komen tot een bewust en waardengericht leven. Het is mogelijk om individueel begeleid te worden in Utrecht of online.

 

Je leert:

  • Om te gaan met klachten zoals: stress, onzekerheid, verdriet, eenzaamheid, somberheid, pijn, vermoeidheid en vastzittende gedachtepatronen en gedragingen
  • Je open te stellen voor je gevoelens
  • Afstand te nemen van negatieve gedachten
  • Mild te zijn voor jezelf
  • Minder te oordelen en meer te ervaren
  • Hoe je je leven het liefst vormgeeft
  • Hoe je je kan toewijden aan een rijk en betekenisvol leven
zijnsorientatie Hans Knibbe, Mindfulness Utrecht, wat is mindfulness therapie?

Thuis oefenen en stilstaan bij automatische patronen is een essentieel onderdeel van het traject. Daarnaast krijg je toegang tot digitaal materiaal van ACT praktijk en van de app ACT-guide, zoals oefeningen, filmpjes en persoonlijke ervaringen van Gijs Jansen (de maker van de app). Om mindfulness in je dagelijks leven te integreren kan ik van harte de app Waking Up  aanraden.

 

Mindfulness training

Daarnaast bied ik ook een individuele online ACT training aan. Tijdens deze training wordt er veel aandacht aan mindfulness besteedt. Je leert hoe je mindfulness kan toepassen in het dagelijks leven. Je leert vaardigheden om meer ontspannen in het leven te staan en hoe je kan komen tot meer zingeving en verbinding. Je krijgt veel materiaal om mee aan de slag te gaan, zoals oefeningen, opdrachten, uitleg, filmpjes en ervaringen van Gijs Jansen over waar hij mee worstelt en hoe hij daarbij ACT en mindfulness gebruikt. Bepaal zelf op welk moment je met het materiaal aan de slag gaat, Je krijgt een half jaar toegang tot het materiaal.

mindfulness utrecht psycholoog, mindfulness therapeut Utrecht

Wil je meer weten over de toepassing van mindfulness in het dagelijks leven? 

Wil je je aanmelden voor een intakegesprek voor individuele begeleiding?  

Wil je de online mindfulness & ACT training aanschaffen?