Waking Up with Sam Harris

Gepubliceerd op 20 januari 2020 om 11:52

Moeite om dagelijks te mediteren? Deze app biedt uitkomst. Waking Up leert je om mindfulness in het dagelijks leven toe te passen en maakt het makkelijker om frequent te mediteren. De app van de neurowetenschapper, auteur en filosoof Sam Harris is nu gratis een maand lang uit te proberen.

review Waking Up with Sam Harris mindfulness app

Het mooiste is het natuurlijk om niet afhankelijk te zijn van een app en om zelfstandig te mediteren. Helaas is dat best lastig vol te houden, weet ik ook uit eigen praktijk.

 

Waking Up with Sam Harris biedt uitkomst. De app maakt het makkelijker om te mediteren, doordat er dagelijks een nieuwe korte meditatie beschikbaar is. Daarnaast is de app veel meer dan een meditatie-app. Het is eerder een mindfulness training, die je zolang de app blijft bestaan kan blijven volgen. Zowel voor beginners als mensen met ervaring blijkt de app zeer waardevol. De twee belangrijkste onderdelen van de app zijn een onderdeel met meditaties en een onderdeel theorie met verdiepende lessen en interviews.

De meditaties

Een van de voordelen van de app is dat je niet hoeft na te denken over welke meditatie je gaat doen. Voor elke dag dat je mediteert is er namelijk een nieuw geluidsbestand. Je begint met een introductiecursus van 50 meditaties (gemiddeld 10 minuten per meditatie). En daarna is er dagelijks een nieuwe meditatie beschikbaar (met de keuze uit 10 of 20 minuten mediteren). Op deze manier heb je geen keuzestress, maar leer je wel op verschillende manieren te mediteren, zoals met ogen dicht of open, gericht op verschillende zintuigen, of gericht op liefdevolle vriendelijkheid.

 

Tijdens de meditaties probeer je puur bewustzijn te ervaren. Dit is een term die binnen ACT wordt gebruikt. Je kan het zien als de ruimte waarin onze gevoelens en gedachten zich bewegen.

 

Binnen ACT wordt de hemel als metafoor voor puur bewustzijn gebruikt. De hemel is grenzeloos. Wat voor weer het ook is, de hemel heeft er altijd ruimte voor en wordt niet aangetast door het weer. En vroeg of laat verandert het weer.

mindfulness coaching Utrecht meditatie-app

Sam Harris leert je om dit bewustzijn te ervaren zonder zweverig te worden. Hij laat je opmerken van waaruit je je lichaam, je gedachten en gevoelens en de wereld om je heen observeert. Meestal is dit een plek in je hoofd, achter je ogen, het is alsof je vanuit die plek je aandacht ergens op richt. Maar ook dit is een gevoel dat in dezelfde ruimte verschijnt als waarin alle andere ervaringen verschijnen. Dit besef helpt om jezelf als het ware te verliezen in de ervaring. Om het doen los te laten en te rusten in (bewust)zijn.

Verdiepende lessen en interviews

De app biedt niet alleen meditaties, maar ook verdiepende lessen over mindfulness en levensfilosofie. Het zijn persoonlijke, heldere beschouwingen waarin Sam vanuit zijn eigen ervaring vertelt.

 

Hieronder een voorbeeld over dankbaarheid.

 

Daarnaast gaat Sam in gesprek met levenskunstenaars, meditatieleraren, filosofen en wetenschappers. Een paar keer per maand wordt er nieuw materiaal toegevoegd.

 

Gratis uitproberen

De app is prijzig, maar ik vind dat het zijn prijs zeker waard is. Ik kan de app van harte aanbevelen om mindfulness een plek in je leven te geven!

 

Je kan de app nu gratis een maand lang uitproberen.

 

Mocht de link niet meer werken, dan kan je de app nog steeds uitproberen, de eerste meditaties en lessen zijn sowieso gratis beschikbaar.

 

Tot slot nog een citaat van Sam waarin hij de goede wil van de beoefenaar erkent.

 

“Recognize that in practicing in this way you are expressing an intention for yourself. An intention to be happier and be better placed to make others happier. An intention to suffer less and to be in a better position to help others suffer less. The goal here is wisdom. The wisdom that comes from recognizing how things already are in each moment. And stepping out of the fantasy life born of having a mind that is perpetually distracted. [..] Just remember what an enormous expression of good will for yourself and for the world this practice is.”

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.