Omgaan met Long COVID

Heb je Corona gehad en worstel je nog met de gevolgen daarvan? Na Corona, kan het zijn dat je last houdt van klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, angst en somberheid. ACT praktijk wil graag naast je staan om te kijken hoe je hier zo goed mogelijk mee om kan gaan en hoe je weer kan komen tot een meer ontspannen, vitaal en waardengericht leven. 

psycholoog long COVID, omgaan met long COVID

Long COVID

Als klachten zoals vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, depressie, of vergeetachtigheid aanhouden na een Coronabesmetting dan wordt dat long COVID genoemd. De ernst van deze klachten kan wel afnemen in de loop van de tijd.

 

Ewoud van Dijk  neuroloog en voorzitter beroepsvereniging NVN zegt in een artikel in de Volkskrant van 9 mei 2021 het volgende over de factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van de long COVID klachten. “Vermoeidheid, problemen met aandacht en concentratie en prikkelovergevoeligheid zien we ook na veel andere ziekten, de precieze oorzaak kennen we niet. Meer factoren blijken een rol te spelen: omgevingsfactoren én persoonlijke kenmerken, zoals de manier waarop je met tegenslag omgaat en hoe snel je angst ontwikkelt. Een fysieke component is meestal niet aantoonbaar. Misschien kan wetenschappelijk onderzoek nieuw inzicht geven”

 

Er wordt nog onderzocht of er medische oplossingen te vinden zijn. Voor actuele informatie verwijs ik je graag naar https://www.c-support.nu/. Wat in ieder geval lijkt te helpen is “Het tempo verlagen, niet in gevecht gaan met jezelf” aldus Olde Loohuis van C-support. Dat is makkelijker gezegd, dan gedaan, zeker voor jonge mensen met bijvoorbeeld een baan en een gezin. 

long COVID psycholoog, Covid coach

Psycholoog long COVID

Graag zou ik in dit proces naast je willen staan, om te kijken hoe je dit kan bereiken zonder de dingen die je belangrijk vindt uit het oog te verliezen. Samen kunnen we belemmerende automatische patronen onderzoeken en kan ik je vaardigheden leren die behulpzaam zijn om je grenzen te bewaken en om uit de vecht-stand te komen.

 

De begeleiding is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT is een relatief nieuwe gedragstherapie waarmee zeer goede resultaten worden behaald o.a. in het omgaan met angststoornissen, depressie en somatische gezondheidsproblemen.

 

De gevolgen van Corona heb je voor een groot gedeelte niet zelf in de hand. Het is lastig om dat te accepteren. Een natuurlijke reactie is dat je probeert om te vechten tegen de gevolgen die Corona op je leven heeft. Dit kan veel energie en aandacht vragen. Tijdens de ACT therapie leer je je gedachten en gevoelens en de omstandigheden die je niet kan veranderen te accepteren en leer je hoe je er het beste mee om kan gaan. Hierdoor hou je meer energie en aandacht over voor de dingen die je belangrijk vindt. Daarnaast helpt ACT je ook om je weer te richten op leven, in plaats van op overleven.

 

psychotherapie long COVID, revalidatie na Corona Utrecht, omgaan met long COVID-klachten

Eltica, Psycholoog long COVID

revalidatie na Corona Utrecht, covid coach

Het therapie- of coachingstraject

Je kunt bij mij zowel terecht voor coaching, of re-integratie, als voor psychotherapie. Het ACT coachingstraject of ACT therapietraject wordt voorafgegaan door een intakegesprek waarin we jouw hulpvraag in kaart brengen en we kijken of het wederzijds klikt. Het traject bestaat vervolgens uit rond de 7 sessies op locatie in Utrecht, of online. Voor elke sessie nemen we een uur de tijd. Tijdens de sessies doen we vooral veel oefeningen, in plaats van dat we uitgebreid praten over ervaringen uit het verleden. Ik sluit daarbij aan op wat er op dat moment bij je leeft. Tijdens het traject zullen de belangrijkste onderdelen van ACT aan bod komen, kijk hier voor meer informatie over wat ACT therapie is

 

Je leert:

  • Om te gaan met long COVID en met klachten zoals: stress, onzekerheid, verdriet, eenzaamheid, somberheid, pijn, vermoeidheid en vastzittende gedachtepatronen en gedragingen
  • Je open te stellen voor je gevoelens
  • Afstand te nemen van negatieve gedachten
  • Mild te zijn voor jezelf
  • Minder te oordelen en meer te ervaren
  • Hoe je je leven het liefst vormgeeft
  • Hoe je je kan toewijden aan een rijk en betekenisvol leven

 

Thuis oefenen en stilstaan bij automatische patronen is een essentieel onderdeel van het traject. Daarnaast krijg je toegang tot digitaal materiaal van ACT praktijk en van de app ACT-guide, zoals oefeningen, filmpjes en persoonlijke ervaringen van Gijs Jansen (de maker van de app). Het materiaal is speels, toegankelijk en liefdevol. Het laat zien dat je niet als enige worstelt en ondersteunt je om hier op een luchtige manier mee om te gaan.

 

psycholoog long COVID, omgaan met Long COVID-klachten

Praktijkruimte in Utrecht

psychotherapie long COVID, psycholog long COVID Utrecht