Online individuele ACT training

Welkom!

Wat mooi en dapper van jou om dit traject aan te gaan! Mooi dat je er voor kiest om te gaan voor een rijk en betekenisvol leven. En dapper om je ervaringen met mij te delen.


Aanwijzingen

Ik start graag met het geven van een paar aanwijzingen bij deze training.


Programma

Hieronder vind je het wekelijkse programma, met een korte uitleg over het thema van die week en de belangrijkste oefeningen en opdrachten. Het handigste is om elke week eerst dit programma te bekijken en daarna het nieuwe materiaal in de app ACT guide te bekijken. Telkens op het eind van de week kan je dan nog je ervaringen over die week delen bij de berichten.

1. Vermijding en controle

Het eerste thema starten we in de app met een introductie over ACT. Daarnaast start je met zelfonderzoek. Waar loop je tegenaan? Hoe ga je met moeilijke gedachten en gevoelens om? Mogen ze er zijn? Hoe werkt dat eigenlijk met moeilijke gedachtes en gevoelens? Kunnen we die controleren of vermijden, en wat gebeurt er als je dat probeert? Tenslotte, kijken we naar regeltjes die we allemaal in ons hoofd hebben en hoe streng je die hanteert. Als extraatje krijg je van Gijs ook een zelfhulpboek, je kan die voor jezelf downloaden en er in lezen wanneer je wilt (gedurende de training of daarna).

Lees meer »

2. Acceptatie & bereidheid

Vorige keer hebben we gekeken naar controle en vermijding van lastige gevoelens en gedachten. Komende periode proberen we daar een alternatief voor te vinden door te kijken of je bereid kan zijn om open te staan voor lastige gevoelens en gedachten.

Lees meer »

3. Defusie & mindfulness

In dit thema leer je technieken om je gedachten minder serieus te nemen. In aanvulling daarop ga je aan de slag om mindfulness meer in je leven te integreren. Door je aandacht op je ervaring te richten, leer je om uit je gedachten te stappen. De gedachten zullen er altijd blijven, maar je hoeft er minder in mee te gaan.

Lees meer »

4. Het zelf

Vorige keer hebben we gekeken naar hoe je wat afstand kan nemen van je gedachten en dat je er niet naar hoeft te handelen. In het thema Zelf gaan we daarmee verder. Ditmaal gaat het over gedachten die je over jezelf hebt. Zowel positieve als negatieve gedachten over jezelf kunnen je beperken. Je hebt een bepaald beeld van jezelf en of dit nu een prettig of onprettig beeld is, je bent geneigd om je eraan vast te houden. Je gaat er van uit dat je dit beeld bent. Je bent je gaan gedragen naar het beeld dat je van jezelf hebt en dat anderen van je hebben. We kijken deze week hoe we ons zelfbeeld een beetje los kunnen laten. Ik hoop dat dit thema jou wat lucht geeft, en dat je voelt dat je werkelijk alles mag denken, voelen en zijn.

Lees meer »

5. Waarden

Om uit te vinden hoe jij in je leven wil staan, is het goed om stil te staan bij jouw waarden. Waarden geven richting aan je leven. Wat er ook gebeurt, je kan je altijd richten op jouw waarden. Voorbeelden van waarden zijn nieuwsgierigheid, verbinding, zelfzorg, authenticiteit, creativiteit, eerlijkheid, doelgerichtheid etc. Leven volgens je waarden gaat over wie je wilt zijn en je daaraan verbinden.

Lees meer »

6. Toegewijd handelen

Diep van binnen weten we allang wat we belangrijk vinden, maar vaak ontgaat dit ons in de waan van de dag. Je hebt als het goed is nu meer contact met wat je belangrijk vind en waar je van droomt. Tijd om het nu ook echt te gaan naleven! Dat is heel spannend, en tegelijkertijd als je kleine stapjes neemt, zal je zien, dat het eigenlijk heel leuk is! Blijf de stapjes zetten, ook al zegt je verstand van niet,  je leven wordt er uiteindelijk alleen maar leuker en meer de moeite waard van!

Lees meer »

7. Psychologische flexibiliteit

Het thema van deze cursus was: voorbij de worsteling .. op weg naar zingeving & verbinding. Om beter om te gaan met de pijn die het leven met zich meebrengt heb je verschillende vaardigheden geleerd en ben je op zoek gegaan naar datgene dat je belangrijk vindt in je leven en heb je je daar meer mee verbonden. In dit laatste onderdeel blik je nog eens terug op de thema’s van ACT en kijk je hoe je deze kan inzetten om een rijk en betrokken leven te leiden en om om te gaan met de moeilijkheden en pijn die dit met zich meebrengt.

Lees meer »

Berichten

Elke sessie plaats ik hier een aantal vragen. Je kan hierop reageren met het pijltje. Onderaan de pagina kan je een nieuw onderwerp aansnijden onder Reactie plaatsen.

Het berichtensysteem is alleen voor jou toegankelijk, de informatie wordt beschermd met een wachtwoord en wordt versleuteld verstuurd. Ter extra bescherming van je privacy kan je alleen je voornaam gebruiken.

Reacties

Eltica
4 jaar geleden

Sessie 3 Ervaringen. Wat neem je mee uit deze week? Waar loop je tegenaan?

Eltica
4 jaar geleden

Sessie 3 Defusie van gedachten.
Welke gedachten komen vaak terug? Welke gedachten houden je af van wie je wilt zijn/dingen die je eigen zou willen doen? Lukt het om ze op te merken? Wat helpt jou om wat afstand te nemen van je gedachten?

Eltica
4 jaar geleden

Sessie 3 Mindfulness. Wat helpt jou om mindfulness meer in je leven te integreren?

Eltica
4 jaar geleden

Sessie 4 Zelfcompassie in de praktijk. Wat zou je jezelf deze week gunnen? Wat wil je graag gaan doen zodat je het wat leuker of gemakkelijker voor jezelf kan maken? Schrijf ook op welke tegenstrijdige gedachten of gevoelens je verwacht daarin tegen te komen.

Eltica
4 jaar geleden

Sessie 4 Zelfcompassie in de praktijk. Is het gelukt om dit in de praktijk te brengen. Wat kwam je daarin tegen?

Eltica
4 jaar geleden

Sessie 4 Mindfulness. Heb je kunnen oefenen om gewaar te zijn vanuit puur bewustzijn. Merkte je verschil met deze moeiteloze mindfulness en de meer traditionele mindfulness? Hoe vond je het om op deze manier mindfulness te beoefenen?

Eltica
4 jaar geleden

Sessie 4 Ervaringen. Wat neem je mee uit deze sessie? Waar loop je tegenaan?

Reactie plaatsen